Las Jornadas de Música Contemporánea Ramón Ramos encaren la seua recta final amb un debat i dos concerts que clausuraran aquesta iniciativa que organitza la Societat Artística Musical (SAM) d’Alginet amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i de l'Ajuntament d'Alginet, per a reivindicar la figura i l'obra del prestigiós compositor valencià format en la Neue Musik d'Alemanya amb músics de la talla de György Ligeti, Mauricio Kagel, György Kurtág, Brian Ferneyhough o Gérard Grisey.
En el debat, moderat pel saxofonista i improvisador Josep Lluís Galiana i baix el títol Ramón Ramos, aportacions a la música de nova creació, s'abordarà la vessant més acadèmica del músic, una referència nacional i internacional de la música contemporània, sense deixar de costat la vinculació personal i professional.
En aquesta taula participaran ponents com Vicente Llimerá, director del Palau de la Música de València, Héctor Oltra, compositor, director, investigador musical i director artístic de les jornades; els compositors Andrés Valero-Castells i Emilio Calandín, el percussionista Jordi Simó, el exregidor de Cultura d'Alginet, Vicent Gaya, i al qual assistiran els fills del compositor, Carles, Ramón i Fran Ramos; a la Casa de la Música el divendres 22 a les 19h.
Després del debat, actuarà l’Ensemble Síntesis, dirigit per Oltra, a les 20.30h, amb un programa en el que Víctor Maroto (flauta), José Ricardo Forner (clarinet), Fernando Pascual (violí), Francesc Gaya (viola), Adrian Van Dongen (violoncel), Javier Obrer (piano) i Jordi Simó (percussió), interpretaran Pentáfono, El Tumbao, Der Blaue Engel, Diferencias sobre Doktor Faustus, Recuerdos del cielo, D'Amore i El exterminador de Ramón Ramos, obres que abasten l'evolució completa de la seua producció artística.
La formació aposta fermament pels nous llenguatges musicals i els compositors i compositores actuals nacionals i internacionals, i fidel al seu compromís per afavorir una escolta proactiva i sintetitzar la funció concertística amb la divulgativa, compartirà amb el públic informació sobre el repertori i oferirà breus pinzellades didàctiques que ajudaran a contextualitzar les obres.
Clausura de les jornades
La clausura de les jornades, en la Plaça de la Constitució el dissabte 23 a les 20.30h, comptarà amb la participació del Ensemble ESMAR (Escola Superior de Música d'Alt Rendiment), dirigit per Van Dongen i integrat per Ángels Soto, Carla Calvo, Nerea Ojeda i Luis Crespo, que abordarà l'obra Tres piezas para cuatro chelos de Ramos. Els músics són un exemple de la formació d'excel·lència a través d'un innovador model d'educació musical basat en un pla d'estudis que preval la càrrega lectiva pràctica sobre la teòrica, experiències en entorns professionals reals i vinculació amb el mercat laboral del sector.
A continuació, la Orquestra i la Banda Simfònica de la SAM d’Alginet, dirigides per Olga Clari, oferiran un repertori que inclourà Rumor de claridades de Ramos per a finalitzar amb el pasdoble Ramón Ramos de Vicent Cuquerella i la marxa mora Lumo de Ramos. Aquestes agrupacions formen part de la societat musical, juntament amb la banda juvenil, el cor i un grup de percussió, fundada en 1894 i un dels referents del moviment associatiu i musical valencià.
Preservar el llegat i la memòria
El projecte, elaborat i coordinat per Limes3 impulsa aquestes jornades amb l'objectiu de posar en valor i difondre l'obra del compositor; liderar el reconeixement al seu treball per a preservar el seu llegat i la seua memòria com a part del patrimoni musical; i impulsar un esdeveniment cultural i musical diferenciador. Aquesta primera edició se celebra un any després de rendir un xicotet homenatge a Ramón Ramos (Alginet, València, 1954-2012) en el concert de Santa Cecília de novembre passat, en el desé aniversari de la seua defunció.
Les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos han acollit fins ara una taula de debat, Ramón Ramos, vida i obra musical, en la qual van participar Galiana, Oltra, Ainoha González, regidora de Cultura, Carles Ramos, fill del compositor; Voro García, director artístic del Festival Ensems i compositor; Sixto Herrero, saxofonista, compositor i director; i Gregorio Jiménez, catedràtic de Composició Electroacústica. I els concerts oferits per Synergein Project, i Josep Lluís Galiana i el Cuarteto Xian, en els quals es va rendir tribut al músic alginetí després d'una inauguració a càrrec d'Elia Ferrer, alcaldessa d'Alginet, Ainoha González i Voro López, president de la SAM d’Alginet, que va comptar amb destacades personalitats del panorama musical.
Tendències i avantguardes
Ramón Ramos va tornar a València en 1983, després de la seua estada a Alemanya, passant d'un enclavament efervescent en lo musical, a un altre on estava quasi tot per fer quant a la creació contemporània, segons indica Oltra. Amb el bagatge de la seua rigorosa i valuosa etapa de formació i experiència va acostar les noves tendències i llenguatges de les avantguardes centreeuropees a la societat i al panorama musical espanyol.
La seua aportació musical i estètica, al costat de la d'altres compositors coetanis, va resultar molt significativa i necessària donada l'escassa obertura d'Espanya durant dècades cap als nous corrents evolucionistes i experimentals provinents d'Europa. La majoria d'aquestes noves tendències eren desconegudes i molt poc habituals en la vida musical espanyola d'inicis dels anys 80.
Les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos compten també amb la col·laboració de Establecimientos Baixens, Viveros López, la Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), ESMAR (Escola Superior de Música d'Alt Rendiment), EdictOràlia, Liquen Rècords i Limes3.
La SAM d’Alginet és membre de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), una associació que agrupa 550 societats musicals, amb 43.000 músics, 60.000 alumnes i més de 200.000 socis, que representen el principal agent cultural del territori segons la Universitat de València.
SAM d’Alginet