Visites guiades als jaciments valencians de la mà del Museu de Prehistòria de València

Lunes, 24 de agosto de 2020 | e6d.es
• Molt prop de nosaltres

 

El Museu de Prehistòria de València, adscrit a l’Àrea de Cultura de la Diputació, junt a setze municipis, proposen un ample programa d’activitats que inclou visites guiades, tallers didàctics i rutes de senderisme, a més de donar a conéixer el patrimoni arqueològic d’època prehistòrica i ibérica en terres valencianes.
Els jaciments es troben per tota la geografia valenciana començant  al nord per Ademuz, Aras de los Olmos, Gátova, Villar del Arzobispo, Camporrobles, Caudete de las Fuentes, Llíria, Olocau, Sagunt, Montcada, Yátova, Bicorp, Ayora, Moixent, per arribar finalment a Tavernes de la Valldigna i Gandia.
Per al diputat de cultura, Xavier Rius, “és important destacar que els valencians i les valencianes disposem d’un gran llegat històric i des del Museu de Prehistòria treballem per fer difusió dels jaciments perquè la gent valore la gran herència cultural que tenim i el gran treball d’investigació que fan els nostres equips d’arqueologia.”

- La Cova del Parpalló, a Gandia, obri este estiu les portes del seu centre d'interpretació els caps de setmana i, a més a més, ofereix visites guiades a la cova els dissabtes a les 10:00. La cova és el jaciment del Paleolític superior més important de les terres valencianes. Destaquen les més de 5.000 plaquetes decorades amb gravats i pintura, hui depositades en els museus de Prehistòria de València i MAGa de Gandia.
(El telèfon i contacte de reserves és 667 697 448 i el correu és [email protected])

- La Cueva de la Araña i el Barranco Moreno deBicorp, ofereix visites guiades -amb reserva prèvia- als dos conjunts que formen part de la declaració de Patrimoni Mundial des del 1998. L'Ecomuseu de Bicorp està obert de dimecres a diumenge de 10:00 a 14:00.
La Cueva de la Araña i els jaciments del Barranco Moreno, ubicades a uns paratges naturals privilegiats, formen una de les agrupacions d'art rupestre neolític més importants de les comarques valencianes.

- Per altra banda, l’Ecomuseu ofereix els dissabtes, a les 10:00, visites guiades a la resta del patrimoni rupestre de la comarca (Cinto de las Letras de Dos Aguas, Abric de Vicent de Millares, Abrigo del Garrofero i de Voro de Navarrés y Quesa).
(Les reserves es fan des de la web de l’Ecomuseu. Informació als telèfons 962 269 403 o 647 410 818 i al correu [email protected])

- La Cova del Bolomor, important jaciment situat a Tavernes de la Valldigna, que s’excava amb la col·laboració de l’Àrea de Cultura. Bolomor ofereix tallers didàctics els dissabtes a la vesprada del mes d'agost en el Parc Arqueològic, a més de l’experiència “Campament Neandertal” les nits del 12 i el 26 de setembre i visites guiades al matí dels dies 13, 19, 20 i 27 de setembre.
Bolomor és un jaciment paleolític únic al món, en el qual s’han recuperat al llarg d’anys de treball millers de peces lítiques treballades i d’ossos, que constitueixen una de les màximes col·leccions fòssils del Plistocè mitjà a Europa mediterrània.
(Informació i reserves al telèfon 645 977 022 o al correu electrònic [email protected])

- El jaciment de la Bastida de les Alcusses, situat a Moixent, és un assentament iber del segle IV aC que destaca pel seu sistema defensiu conformat per una muralla, diverses torres adossades i quatre portes d’accés. Ofereix visites guiades gratuïtes de dimecres a diumenge, de 10:30 a 14:00 hores;  i visites lliures de dimarts a dissabte, de 10:00 a 14:00 i de 18:00 a 20:00, i diumenges i festius de 10:00 a 14:00.
(Informació i reserves 687 836 717/545, i al correu electrònic [email protected])

- El jaciment de Puntal dels Llops, ubicat al municipi d’Olocau, va ser una fortalesa clau per a la defensa i la vigilància del territori edetà, ocupat durant els segles V i II aC i de la qual destaca la seua muralla, la torre de guaita i un conjunt d’habitacions obertes a un carrer central que recorre longitudinalment l’assentament. Es pot visitar en estiu gratuïtament amb guia des de les 9:30 fins a les 13:30, i inclou la visita a la col·lecció museogràfica de la Casa de la Senyoria.
(Informació i reserves al 672 794 404 o [email protected])

- Les visites guiades gratuïtes organitzades al jaciment de Los Villares de Caudete de las Fuentes, es realitzaran de dimecres a diumenge de 18:00 a 21:00 el mes d’agost, i de 17:30 a 20:00 al setembre. A més a més els dissabtes i diumenges es podrà visitar de 9 a 11 hores. També es podrà visitar la col·lecció museogràfica amb reserva prèvia i aforament limitat. Los Villares ha sigut indentificat com l’antiga ciutat ibèrica de Kelin, que va viure el seu màxim esplendor entorn els segles IV-III aC i arribà a convertir-se en la capital d’un ampli territori iber.
(Informació i reserves al 962 319 002 o a [email protected])

- El Molónde Camporrobles, al cim d’una muntanya a la comarca de Requena-Utiel, oferirà visites guiades gratuïtes al jaciment i al centre d’interpretació tots els dissabtes de 9:00 a 13:00 i de 16:00 a 20:00; i els diumenges i festius de 9:00 a 13:00, amb cita prèvia i nombre limitat de participats. Del poblat es pot destacar el complex sistema defensiu i algunes estances obertes a un espai central on hi ha una gran cisterna, tot a un paratge protegit de gran valor paisatgístic.
(Informació i reserves al 637 593 568 i al 962 181 006 o al correu [email protected])

- L’assentament ibèric de El Torrejón de Gàtova, ofereix visites guiades gratuïtes -prèvia reserva- de dilluns a divendres i els caps de setmana amb grups mínims de 4 persones els dissabtes i 10 persones els diumenges. El jaciment té una gran torre rectangular utilitzada entre els segles IV i II aC, així com a restes de la muralla i estructures d’habitatge. El proper dia 22 d'agost està programada una visita nocturna al jaciment i observació d'estreles, amb la col·laboració del Parc Natural Serra Calderona (places limitades).
(Informació i reserves al 964 126 001 o al correu electrònic torrejó[email protected])

- El jaciment de La Celadilla de Ademuz, organitza visites senderistes guiades, sota el títol “La Celadilla, del Turia a los íberos” dins del projecte “Ademuz con los cinco Sentidos”, que es realitzen dilluns (de matí),  divendres (de vesprada) i dissabtes (de matí). La Celadilla va ser una xicoteta aldea destruïda en un incendi al voltant de l’any 350 aC.
(Informació i reserves al 666 715 445 o al correu electrònic  [email protected]. L’import íntegre de la recaptació serà per una ONG)

- Castellar de Meca d’Ayora és un dels jaciments més singulars i espectaculars de les terres valencianes, gràcies a una extensa xarxa de camins i estructures rupestres. S’ubica a una propietat privada, reserva de fauna, és per això que es demana respectar els horaris i no abandonar els senders. Sols es pot visitar els diumenges de 9:00 a 14:00 en visita lliure,  ja que a l’estiu no hi ha visites guiades.
(Informació al telèfon 96 189 06 58 o al correu electrònic [email protected])

- Yátova ofereix visites a la seua col·lecció museogràfica durant este estiu, i visites guiades al jaciment ibèric del Pico de los Ajos els dies 1, 22 i 23 d'agost. Les excavacions d'este jaciment, d'on procedeixen els famosos ploms exposats en el Museu de Prehistòria, està actualment en marxa amb un projecte d’investigació que pretén revalorar el jaciment i el seu conjunt d’estructures domèstiques.
(Reserves al telèfon 962 516 131)

- El Tossal de Sant Miquel, en la localitat de Llíria, podrà visitar-se amb reserva prèvia sols a partir de setembre, amb un protocol de mesures de seguretat i un màxim d'assistents per ordre de sol·licitud. Les persones visitants que s’apropen fins a Llíria descobriran que el Tossal de Sant Miquel era una gran ciutat habitada entre els segles V i II abans de l’era actual, identificada amb l’antiga Edeta.
(Informació en el telèfon 962 791 522 o al correu [email protected])

- El jaciment ibèric de El Tòs Pelat de Moncada, ofereix visita guiada gratuïta el dia 26 de setembre. L’eixida està prevista des de l’Ermita de Santa Bàrbara a les 10:00. Fora d’esta data es poden concertar visites guiades consultant al Museu Arqueològic Municipal. Este jaciment compta amb una gran muralla excavada i un sector de grans habitatges, i conserva també part d’un carrer. La seua posició entre les grans ciutats d’Edeta (Llíria) i Arse (Sagunt) la va convertir en un important punt comercial entre ambdues poblacions.
(Informació i reserves al 961 301 752 o a [email protected])

- Els municipis d’Aras de los Olmos i Villar del Arzobispo de la comarca de la Serrania, i Sagunt, al Camp de Morvedre, ofereixen itineraris senderistes senyalitzats que permeten als visitants gaudir del seu patrimoni iber al mateix temps que recorren una agradable ruta natural. Es pot trobar completa informació a les pàgines web de l’Ajuntament d’Aras de los Olmos, l’Ajuntament de Villar del Arzobispo i el blog de Sagunto Turismo.